EU annoncerer ny data-aftale med USA: »Det er ikke noget, der gør nogen forskel«

EU annoncerer ny data-aftale med USA: »Det er ikke noget, der gør nogen forskel«
Illustration: Etienne Ansotte.
EU og USA er kommet i hus med en ny aftale om transatlantiske dataoverførsler, tweeter EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Men ifølge danske eksperter er vi stadig langt fra et nyt overførselsgrundlag, man kan bruge i praksis.
29. marts kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, har annonceret på Twitter, at Kommissionen har indgået en aftale med USA om en erstatning for overførselsgrundlaget Privacy Shield.

EU-Domstolen ugyldiggjorde overførselsgrundlaget med Schrems II-dommen forrige sommer, og derfor har europæiske virksomheder og myndigheder i snart to år haft kæmpe problemer med at overføre persondata til USA – eksempelvis ved brug af tech-giganternes cloud-tjenester.

Derfor kan det virke som om, at der nu er lagt op til jubel, når formanden går ud og annoncerer, at parterne er kommet i mål med en erstatning. Data kan igen flyde uproblematisk mellem EU og USA, må man forstå. Men ifølge de danske eksperter på området, skal danske organisationer, der er afhængige af amerikansk cloud, vente med at fejre lidt endnu.

»Det her er alene et politisk statement og en politisk velvilje til at blive enige, men det er ikke noget, der gør nogen forskel for danske dataansvarlige her og nu,« siger Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Betyder udmeldingen noget for danske dataansvarlige, der eksempelvis gerne vil bruge amerikansk cloud?

Få fuld adgang til ComplianceTech

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder. Vi udgiver løsningsorienterede artikler om data compliance og konkrete værktøjer til, hvordan din organisation overholder reglerne og er compliant på den mest effektive måde - uanset om det handler om GDPR, cookies, NIS-loven eller ISO-standarder. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger