Eksperter om Schrems II-anbefalinger: Cloud-kaos er langt fra overstået

Mørk, sky, cloud
Illustration: SahilGhosh via Bigstock. Se større version
I mandags kom EDPB’s endelige anbefalinger til tredjelandsoverførsler, og det ser stadig sort ud for amerikansk cloud i Use Case 6. Men der kan være en vej uden om casen, fortæller formand for Rådet for Digital Sikkerhed.
24. juni 2021 kl. 07:23
errorÆldre end 30 dage

Cloud-problemerne er langt fra overstået.

Det slår flere eksperter fast, efter de har læst Det Europæiske Databeskyttelsesråds (EDPB) endelige anbefalinger til supplerende foranstaltninger, som kom i mandags efter et halvt år med neglebideri fra mange dataansvarlige.

De er afhængige af Standard Contractual Clauses (SCC’er) for at kunne sende data lovligt til amerikanske cloud-udbydere. Kontrakterne kan dog ikke stå alene – de skal bruges sammen med supplerende foranstaltninger, slog EU-Domstolen fast sidste sommer.

Men i november 2020 fremlagde EDPB et udkast til anbefalinger til supplerende foranstaltninger, der dømte amerikansk cloud ude. I tekstens Use Case 6 skrev man, at rådet er »ude af stand til at forestille sig en effektiv teknisk foranstaltning til at forhindre, at adgangen krænker den registreredes rettigheder«, hvis dataoverførslen sker til et usikkert tredjeland, som EU-domstolen har vurderet, at USA er.

Få fuld adgang til ComplianceTech

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder. Vi udgiver løsningsorienterede artikler om data compliance og konkrete værktøjer til, hvordan din organisation overholder reglerne og er compliant på den mest effektive måde - uanset om det handler om GDPR, cookies, NIS-loven eller ISO-standarder. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.