Mulig hjælp på vej til digitalt udfordrede: Bred politisk opbakning til digitalt fripas

3. oktober 2022 kl. 09:302
Ældre kvinde ved computer
Illustration: insta_photos/Bigstock.
Et digitialt fripas skal hjælpe den store del af landets borgere, der har problemer med at færdes i et stadigt mere digitaliseret samfund. »Vi skal være villige til at investere i, at nogle borgere skal undtages,« lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er bred enighed blandt Folketingets partier om, at et såkaldt digitalt fripas er blandt vejene at gå i bestræbelserne på, at gøre det nemmere for digitalt udfordrede borgere at kunne deltage i det digitaliserede velfærdssamfund på lige fod med andre borgere.

Det skriver Politiken efter en partilederdebat afholdt af Ældre Sagen, hvor tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i øvrigt tager medansvar for at have overset problemet.

Læs hele artiklen

CareTech henvender sig til professionelle, der arbejder med velfærdsteknologi i den danske sundhedssektor.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til CareTech
Alt indhold på CareTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
30. september 2022 kl. 17:25

At indføre muligheden for fuld fritagelse er enkelt nok, at før det ud i praksis er noget helt andet. Det indebærer blandt andet at

  • Man skal sikre at pårørende eller ander der hjælper borgerene stadig kan gøre dette digitalt, selv om borgeren er fritaget
  • At der findes gode effektive fuldmagtsløsninger der gør det let at hjælpe borgere der ikke selv, alene magter at ordne tingene digitalt
  • Det skal være muligt for borgeren i bestemte situationer - hvor de føler at de magter det og evt gerne vil prøve at gøre noget digitalt, skal have mulighed for det uden at fritagelsen står i vejen, eller ryger.
  • Sidst men absolut ikke mindst, at der findes gode, tilgængelige alternativer til det digitale på alle de områder hvor det i dag er obligatosrik at være digital. Dette er en MEGET stor opgave som det ikke er gratis for de enkelte myndigheder at opfylde. Ikke fordi jeg rtor de bliver overendt af ikke-digitale borgere (slet ikke!), men fordi der skal tilrettelægges processer og tilpasse teknologi, uddanense personale etc. for at det i alle tilfælde er muligt på en riemlig og værdig måde at være "ikke-digital" (NB: det betyder absolut ikke at vi skal genindføre papirblanketten!)

Endelig, så er løsningen ikke bare at give de ikke eller m,indre digitale borgere flere digitale kompetencer. Blandt andet fordi det ofte ikke er det digitale i sig selv der er den største udfordring, men det at forstå det offentlige, overskue sin situation, være sikker på at man gør det rigtige, kunne læse og skrive og forstå dansk godt nok osv. Og ind i mellem kan alle have behov fx for tryghed, anerkendelse, medindflydelse eller en oplevelse af retfrædighed - som ikke, eller kun delvist, kan opfyldes digitalt.

2
4. oktober 2022 kl. 12:05

Blandt andet fordi det ofte ikke er det digitale i sig selv der er den største udfordring, men det at forstå det offentlige, overskue sin situation, være sikker på at man gør det rigtige, kunne læse og skrive og forstå dansk godt nok osv.

Det er ganske rigtigt. Det er som sådan ikke digitaliseringen, der gør, at der udsendes standardskrivelser, med for sagen uvedkommende spørgsmål, så myndigheden slipper for at forholde sig til sagen på forhånd.

At borgeren/kunden pålægges ansvaret for enhver fejl, der måtte være eller opstå i kommunikationen og arbejdsgangen.

At der udsendes skrivelser, uden en afsender man kan henvende sig til for evt. spørgsmål. - en uskik, der også har bredt sig udenfor det offentlige.

Det har ikke andet med digitaliseringen at gøre, end at arrogancen får lov at stå i fuldt flor, når afsenderen ikke risikerer at skulle stå ansigt til ansigt med kunden/borgeren.

Man kan evt. tage en snak med en kommunal sagsbehandler, som skal møde borgere, som har modtaget disse skrivelser, forfattet af folk, som absolut ikke viser sig i kommunens reception, og gemmer sig bag " fra x-kommune".