IDA: Staten bør indføre grønne krav til it-indkøb med det samme

26. april 2022 kl. 16:363
Thomas Damkjær Petersen
Thomas Damkjær Petersen er formand for IDA og mener, at det offentlige straks bør stille grønnere krav, når der indkøbes it. Illustration: IDA.
Grønne krav bør med det samme indføres, når det offentlige køber it-ydelser. Det mener ingeniørernes fagforening IDA, der kalder det ‘grotesk', at det offentlige ikke er dygtigere til at stille krav om bæredygtighed, når der handles it for milliarder hvert år. 
Artiklen er ældre end 30 dage

Selvom en ny rapport fra Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at det offentlige læner sig op ad de såkaldte GPP-kriterier fra EU, når der indkøbes it for flere milliarder om året, så nøler styrelsen med at anbefale, at kriterierne gøres obligatoriske. 

I første omgang er der lagt op til, at der i det kommende år skal indsamles erfaringer med kravene, før man tager stilling til, om kravene skal gøres obligatoriske for myndighederne. 

Læs hele artiklen

CareTech henvender sig til professionelle, der arbejder med velfærdsteknologi i den danske sundhedssektor.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til CareTech
Alt indhold på CareTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
3 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
27. april 2022 kl. 10:32

@Nis

Jeg tror du rammer rimelig meget ved siden af fokus for artiklen. Det som det handler om er at Data Center er grønt. Til en start kan det betyde at det benytter grøn strøm (vind osv.), f.eks. sender sit opvarmede kølevand ud i fjernvarmesystemet og dermed biddrager til opvarmning af huse mv.

Det betyder f.eks. at Statens IT skal drifte grønt når de drifter. Det betyder også at når der er udbud, så skal der sættes krav til drift om at det er grøn drift.

Den hardware der er i Data Center kan man så diskutere om ikke man bør se dokumentation for klimapåvirkningen af. Dvs. tilblivelsen af hardware transport af den mv.

En hel del af de materialer der indgår i Data Center hardware kan genudvindes til genbrug.

Dernæst kommer vi til indkøb af bærbare computere i det offentlige. Apple er længst fremme med genbrug, og fremstiller alle deres nye laptops (og desktops) af store dele af genbrugsmaterialer. Hvordan står det til med Lenovo, HP og DELL som vist købes i det offentlige?

At tale om grøn IT på software niveau giver ikke rigtigt mening ud fra den betragtning at der skulle gøre en forskel at udskifte udviklere. Der er kun så meget en udvikler kan stille op, stillet overfor en håbløst design/arkitektur. Desuden er der i web baserede løsninger ikke den store forskel på om man udvikler i Java, C#, Python, Perl, C, C++, Rust eller lignende. Der kan være algoritmer i koden dere er performancetunge, og de findes forhåbentlig gennem kvalificeret test og afprøvning.

Imellem det udviklede software og hardware findes hele den middleware del, som f.eks. containers, Kubernetes osv. som med relativ lethed lader os skabe skalerbare løsninger, således at vi ikke skal have en masse hardware allokerete til peak drift, men skal skalere op og ned. Det er noget klimaet vil have gavn af, og brugerne også. At man kun benytter præcist den hardware der er behov for. Problemet med at få udnyttet den del. Dvs. bundet hardware leverancen, drift og udvikling sammen til een løsning, der kan skalere - den er organisatorisk, både hos leverandør og kunde. Hvis man skal den vej, skal det starte i udbuddet, og så skal det forankres i tilbuddet, og det skal leveres. Leverandøren er nødt til at organisere sig anderledes, og alle dele er på samme team.

3
27. april 2022 kl. 22:07

Nikolaj det er for let bare at fritage udviklerne, der er mange platforme, tools og lignende der er optimeret ud fra udviklingshastighed. Hvilket betyder at man for at spare udvikler tid f.eks. laver kode der henter en hel række fra en database, i stedet for kun at hente de 5 felter der reelt er brug for. Eller kode der henter data op for databasen for så at filtrerer det i hukommelsen efterfølgende. Begge dele noget der flytter mere data end nødvendigt imellem 2 servere og dermed skaber et behov for mere/hurtigere kapacitet.

En ting er vi skal forsøge at have så grøn infrastruktur som muligt, med så grøn strøm som muligt. Noget andet er at vi også skal forsøge at minimere mængden af infrastruktur ved bl.a. at sætte krav til at koden er optimeret ikke kun ud fra hurtigst/billigt men også at den rent faktisk bruger så lidt infrastruktur som nødvendigt.

1
26. april 2022 kl. 20:30

Det her handler fortrinsvis om datacentre. Det handler vel ikke kun om hardware (HW); software (SW) kan udnytte HW langt bedre end det gøres i dag.

Selvfølgelig skal HW - i sig selv - også være grøn, men det har ingen betydning for SW, hvis den skrives rigtigt. Rigtig meget software er i dag fremstillet i sprog der er 30+ år gamle, så en gang optimeret burde det været det. Bortset fra nye features, registre osv.

Jeg ved godt, at det får mange nyere SW-folk til at gyse, men løsningen er ikke nye sprog (som ofte har biblioteker skrevet i gamle sprog). Fx Python og C. Okay, hvis man insisterer på at skrive ineffektiv kode, så findes der (noget dyrere) HW, kan afhjælpe noget af det. Men i længden er der et valg mellem dyr HW og dyr SW; men vælger man det sidste, bliver vedligehold billigere i længden - vi må bare holde op med at overbetale de dårlige programmører, der ikke kan bruge mere end 5% af HW-musklerne.

Moderne HW er så modulært opbygget, at der ikke er mulighed for meget "recycling". En moderne chip er vanskelig at genbruge materialer fra, selvom det måske er vejen frem.