Stil krav, bliv bedre og hæv barren i byggeriet
I sidste uge markerede vi de ti år, der er gået, siden bæredygtighedscertificeringen DGNB blev introduceret i Danmark af Green Building Council Denmark. Det er en flot milepæl, branchen har nået, og der var lykønskninger fra mange sider. Sammen med lykønskningerne var der også klare opfordringer til at sætte yderligere turbo på ambitionerne i det fremtidige arbejde med bæredygtigt byggeri og byområder. For selvom vi er nået langt, er vi stadig meget langt fra at kunne bygge absolut bæredygtigt. Derfor var fokus i flere af drøftelserne også på fremtiden og de løsninger, der kan bringe os tættere på planetens grænser.
Vi er kommet rigtig langt - vi skal meget længere
Hvis vi starter med at spole tiden tilbage til dengang for 10 år siden, så var det en samlet byggebranche, der valgte DGNB som et værktøj til at arbejde med bæredygtig udvikling af branchen. Til jubilæumskonferencen var brancheforeningerne repræsenteret i en paneldebat, og der var fuld enighed om, at DGNB som markedsdreven certificeringsordning har været en succes.
DGNB er i den grad blevet en branchestandard, når der skal bygges mere bæredygtigt. Antallet af tilmeldte projekter til DGNB-certificering er stærkt stigende, og den udvikling går hånd i hånd med de kommende klimakrav i bygningsreglementet. I 2023 skal bygherrer kunne dokumentere bygningers klimapåvirkning i form af en livscyklusvurdering (LCA), og det har DGNB i høj grad været med til at bane vej for, da LCA er en integreret del af DGNB-systemet.
Ambitiøse krav rykker branchen
Jubilæumskonferencen satte også en tyk streg under vigtigheden af det tværgående samarbejde i værdikæden, hvis vi skal finde frem til de bedste løsninger. Derfor er det vigtigt, at alle aktørerne i værdikæden stiller krav til hinanden, og vi hele tiden stiller spørgsmål til, om vi kan gøre det endnu bedre. Når bygherrerne tør stille ambitiøse krav, udfordrer det entreprenører, materialeproducenter og -leverandører til at finde nye og bedre løsninger. Der var også klare opfordringer til, at de offentlige bygherrer går forrest og trækker branchen op, samt at vi hæver barren ift. klimapåvirkningerne. Det er to områder, vi i Green Building Council allerede arbejder målrettet med.
Fokus på de kommunale bygherrers roller
De kommunale bygherrer har mulighed for at være en stor driver i udviklingen af en mere bæredygtig bygningsmasse, idet de både har rollen som myndighed og stor bygherre. Kommunerne ejer og drifter store bygningsmasser, og de er bygherrer på mange store projekter. Derfor har de reel indflydelse på at præge bæredygtigheden i det byggede miljø, fordi det er deres kommuneplaner og lokalplaner, der danner rammen for den ønskede udvikling af det byggede miljø.
Fra Green Building Council Denmarks side har vi derfor igangsat en indsats for mere videndeling, kurser og konkrete værktøjer, der er målrettet kommunernes hverdag. På den måde kan vi i fællesskab indfri det enorme potentiale for at fremme den grønne omstilling. Vores oplevelse er, at de danske kommuner generelt og vores medlemskommuner har et stort ønske om at ville planlægge endnu bedre bæredygtige byer og byggeri, men de efterlyser netop konkrete værktøjer og lovgivningsmæssige rammer, der kan sikre den ønskede bæredygtige udvikling.
DGNB - også for de mest klimaambitiøse spillere
Med de store klimaudfordringer, som vi ser ind i globalt, siger det sig selv, at vi skal væk fra business as usual. Der skal ske en vigtig udvikling på dette område over de kommende få år. De greb vi indtil videre har brugt, er ikke nok, hvis vi skal håndtere klimaudfordringerne. Vi skal meget mere, og her er det afgørende, at vi tør lave moonshots. Derfor arbejder vi i Green Building Council Denmark lige nu på en ny CO2-indikator til vores certificeringer, så vi kan støtte de allermest klimaambitiøse spillere. Med denne type certificering vil vi belønne dem, der vil gå efter meget ambitiøse LCA- point. På den måde får vi hævet barren og belønnet dem, der går forrest.
I Green Building Council ser vi meget frem til at videreudvikle det tætte samarbejde, der er i branchen og samle alle spillerne.
