Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Skolernes indeklima skal løftes gennem langsigtede planer

8. februar 2022 kl. 05:00
Anne Gade Ivsersen, Realdania
Illustration: Realdania.
Trods fokus på indeklima er tung luft og dårligt lys fortsat hverdag på mange af landets skoler. Det er uholdbart, og der er behov for langsigtede løsninger – ikke for lappeløsninger efter påbud fra Arbejdstilsynet, skriver Realdanias Anne Gade Iversen i dette indlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvem husker ikke lugten af lunkne leverpostejsmader, larmen, træk fra de utætte vinduer og fornemmelsen af stigende hovedpine og dalende koncentration, efterhånden som skoledagen skred frem?

Selvom flere kommuner har fokus på at sikre et godt indeklima i skolerne, er tung luft, larm og dårligt lys stadig et vilkår for alt for mange elever i dag.

Omkring halvdelen af klasselokalerne rundt omkring i landet overskrider nemlig grænseværdier for især CO2. Det viser målinger foretaget af DTU. Derudover har en tredjedel af landets skoler fået påbud fra Arbejdstilsynet pga. problemer med indeklimaet i store dele af undervisningstiden. 

Resultatet er hovedpine og koncentrationsbesvær, hvilket går ud over elevernes trivsel og sundhed, men også det faglige niveau. Undersøgelser viser, at børn klarer sig ni procent dårligere i tests, hvis de opholder sig i klasselokaler med dårligt indeklima. Det svarer populært sagt til, at elever med et rigtig godt indeklima kan være et år foran pensum, når de når 9. klasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er uholdbart. Det siger sig selv.

Indeklima er mange ting

Men indeklima er en svær størrelse. Indeklima er mange ting, og det er ofte usynligt. Det er luft, lyd, lys og temperaturer. Kommuner og skoler er også vidt forskellige. Derfor er der brug for en bred værktøjskasse, når indeklimaet skal forbedres i landets klasselokaler.

I Realdania har vi siden 2016 arbejdet for at løfte skolernes indeklima – og fylde så mange forskellige redskaber og ny viden ned i værktøjskassen som muligt – i tæt samarbejde med kommuner, forskere og fagspecialister.

Og her står især en læring meget klar: Skolernes indeklima løses ikke med de – ofte dyre – lappeløsninger, der bliver taget i brug, hver gang Arbejdstilsynets besøg på en skole ender i et påbud. Nøglen til reelle indeklimaforbedringer på landets skoler er at udarbejde en strategisk og langsigtet plan.

Silkeborg har fået overblik over indeklimaet

12 kommuner har allerede gjort det med støtte fra Realdania.

Blandt andet Silkeborg Kommune. Her har arbejdet med en strategisk plan for de lokale skoler resulteret et helt unikt værktøj, som kommunen selv har udviklet. Og som i dag bruges af flere kommuner. Værktøjet kan udpege – helt ned på klasselokale-niveau – hvor der er udfordringer, hvilke løsninger der findes, og hvilke de skal prioritere for at opnå den bedste effekt. Det har givet et overblik og en klar strategisk indeklimaplan, hvor alle byens skoler er tænkt ind over de kommende år.

Og i Aarhus har man - i arbejdet med at forbedre skolernes indeklima - blandt andet opfundet indeklimaambassadøren. Det er lokale lærere og pædagoger, der uddannes i at kunne vejlede kolleger i, hvordan de udnytter de enkelte rums potentialer fuldt ud – til gavn for indeklimaet.

For bare at nævne et par eksempler.

Nyt Rejsehold hjælper kommuner i gang

Der er masser af gode erfaringer at trække på for de kommuner, der endnu ikke er i gang eller endnu ikke er kommet så langt. Og kommunerne ved i den grad godt, at der er brug for at sætte ind. Alligevel oplever vi stadig, at mange kommuner er udfordret og har svært at identificere, præcis hvor de skal begynde, og hvor behovet er størst, når det drejer sig om en målrettet og strategisk indsats.

Derfor vil vi gerne hjælpe flere i gang med at løfte skolernes indeklima. Lige nu giver vi yderligere 12 kommuner mulighed for at udarbejde strategiske indeklimaplaner med støtte fra Realdania. De kan søge frem til 11. marts. Og i 2021 etablerede vi et nyt Rejsehold, som kommunerne kan tilkalde ganske gratis, hvis de ønsker hjælp til at få overblik over deres arbejde med at forbedre indeklimaet i kommunens skoler.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger