Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Myterne skal fældes: Sådan kan du bygge både rentabelt og lovligt med træ

31. maj 2022 kl. 05:02
Mjøstårnet træ CLT
Illustration: Sweco.
Omstillingen mod et byggeri med mere naturlige, fornybare ressourcer tager lang tid, og der er en forestilling om, at projekter med træbyggerier er vanskelige at gennemføre. Men det er muligt at bygge i træ på en måde, så det er rentabelt og bygningsreglementet overholdes, skriver designingeniør Alexandra Wittchen i dette synspunkt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selv om byggebranchen har et akut behov for at nedbringe sin CO2-udledning, og træbyggeri uomtvisteligt er en af vejene til det, går omstillingen ifølge vores undersøgelser langsomt, og mange tror, at træbyggerier er vanskelige at gennemføre.

Og det er på sin vis sandt nok, men der findes også træbyggerier derude og en række af bygningscases, som vi har undersøgt, der viser, at det er muligt at bygge i træ på en måde, så det er rentabelt, samtidig med at bygningsreglementet overholdes. En gruppe af aktører har allerede værdifulde kompetencer og erfaringer på området, og for disse arkitekter, bygningskonstruktører og ingeniører er det praktisk muligt og meningsfuldt at arbejde med træbyggerier. 

Det kræver kompetencer at tegne, regne og dimensionere, indenfor de rammer som forskellige konstruktionsprincipper i træ sætter og langt fra alle organisationer har oparbejdet kompetencer til dette endnu. Ikke alle tegnestuer er vant til at tegne efter de dimensioner som for eksempel boksbyggeri tillader. Det kræver kreativitet at udfordre boksen, så byggeriet ikke bliver ensartet og kedeligt, men eksemplerne på arkitektonisk spændende og vellykkede boksbyggerier findes derude.

Desuden undgår flere arkitekter at tegne boliger med vandrette lejlighedsskel, hvis konstruktionsprincippet er baseret på fladelementer eller CLT for at undgå forplantning af trinlyd mellem boliger. Det samme gælder brandkrav for mere avancerede byggerier, hvor det har vist sig at brandrådgivere kan vurdere forskelligt afhængig af deres erfaring med typen af byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder også i den udførende del af et byggeprojekt, hvor eksempelvis fugt skal håndteres og forhindres i særlig grad i træbyggerier. Listen med eksempler kan fortsættes og al den viden er baseret på erfaringer fra tidligere byggerier. Så nok kan dét at bygge i træ have CO2-besparende potentialer og være en overkommelig udfordring for en række aktører, men der er behov for, at branchen rykker tættere sammen og lærer af hinanden for at udbrede træbyggeri, så det igen bliver en del af den gængse byggeskik og et valg som bygherrer tyer til.

Spørgsmålet er, hvad der skal til i praksis for at udbrede erfaring med træbyggeri?

Vi må lære af dem, der kan 

Det er ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden lige såvel, som der ikke er nogen, der lærer at læse på én dag. Det kræver tid og øvelse. Vi begår fejl, og vi retter dem. For at komme i mål må vi tage et skridt ad gangen - lære bogstaverne ét efter ét. Dernæst ordene, sætningerne og til slut, kan vi læse en hel roman. Vi lærer det af dem, som kan det i forvejen, og som har prøvet det før. Er der ingen til at lære os det, er det tæt på umuligt eller i hvert fald en langsommelig affære. 

Det samme gælder for træbyggerier og andre mindre udbredte måder at bygge på. Vi bør ikke lade det perfekte stå i vejen for det gode.

Dem som kan bygge i træ i dag er startet et sted, og det samme kan andre organisationer gøre ved at: 

  • Begynde med træbyggeri i en skala, hvor der ikke er stor risiko forbundet med eventuelle fejl. På den måde kan organisationen lære af dette byggeri og tage læring og kompetencer med videre til et kommende projekt. 
  • Genbruge løsninger – var der noget, der virkede, kan principperne eller hele løsninger genbruges i næste projekt til fordel for både økonomi og proces. 
  • Forfine løsninger – nogle løsninger kan gøres endnu bedre, og gradvist kan man opøve, hvordan man bruger materialerne. 
  • Opskalere løsninger – gør løsningerne større næste gang, udbrede dem og fortælle vidt og bredt om dem. Der er behov for at sprede budskabet og øge skala. 
  • Dele viden og erfaringer - både de gode som de mindre gode, vi lærer også af vores fejl.
  • Involvere flere aktører og gøre brug af dem, som allerede kan og søge ekspertise udefra, hvis nødvendigt.
  • Søge inspiration fra eksisterende træbyggerier. 

Vi må ændre opfattelsen af træbyggerier

Alt i alt er der behov for at ændre opfattelsen af træbyggerier. Det kan gøres ved at give økonomisk støtte til byggerier, der bruger træ og andre biogene materialer og samtidig sikre, at der udarbejdes frit tilgængelig dokumentation fra disse byggerier, som kan vise, at materialerne fungerer i praksis, i forbindelse med andre byggematerialer og ikke mindst i samspil med brugerne.

Det gælder både under opførsel af byggeriet samt for beboere eller brugere og de personer, som skal drifte og vedligeholde bygningerne. Derfor er der behov for at gennemføre og støtte gennemsigtigt fyrtårnsprojekter, som rapporten Biogene materialers anvendelse i byggeriet også fremhæver. 

På den måde kan erfaringer deles og kompetenceniveauet hæves for træbyggeri og byggeri med andre biobaserede materialer.Det kan være baggrund for, at nye og innovative byggematerialer og konstruktionsprincipper får mulighed for at blive optaget og udbredt i branchen. 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger