Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kompromiser giver bedre træbyggeri

1. juni 2021 kl. 06:00
Hvis vi synes, det er vigtigt at reducere CO2, så er træ det bedste byggemateriale, vi har lige nu. Men vi skal være villige til at gå på kompromis. Træ kan ikke det samme som hverken beton eller stål.
Artiklen er ældre end 30 dage

Lad mig først lige understrege, at man naturligvis aldrig må gå på kompromis med byggeriets kvalitet, brugsevne, holdbarhed eller sikkerhed. Jeg taler heller ikke om mellemløsninger og halve løsninger.

Jeg taler om et andet slags kompromis – et kompromis hvor vi bygger ud fra træets præmisser, frem for at bygge ud fra de samme forestillinger, processer og idealer, som når vi bygger i stål eller beton.

Hvorfor skal vi bygge i træ?

Byggeri fylder enormt i verdens forbrug og forurening, og derfor skal vi vælge de løsninger, der belaster mindst.

Træ som materiale er både fornybart og miljøvenligt – og af den grund en vigtig del af løsningen på klimaforandringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er da også mange fordele ved træbyggeri.

Træ giver et godt indeklima, er fugtregulerende og giver en rar akustik. Træ åbner op for spændende arkitektoniske muligheder og er smukt. Det er efterspurgt blandt både bygherrer og brugerne.

De industrialiserede byggesystemer som boksbyggeri eller præfabrikerede elementer som CLT eller limtræ er hurtige at montere på byggepladsen og giver et sundere arbejdsmiljø og færre byggefejl, hvis vi vel at mærke passer på fugten.

Trækonstruktioner har unikke fordele, når materialet bliver anvendt korrekt, men det er afgørende at forstå træ som materiale; dets særlige egenskaber, men også dets begrænsninger.

Knasterne ved træbyggeri

Træbyggeri er bestemt ikke nyt i byggeriet. Men træ som et industrialiseret byggemateriale er stadig nyt for mange. I Dominia, hvor jeg arbejder, har vi arbejdet med træ i mange byggerier - også som boksmoduler, og CLT-elementer, og vi oplever, at der mangler viden i alle led i byggekæden.

Lovgivningen giver benspænd, når vi gerne vil bygge i træ. Det gælder især på brandområdet, hvor der endnu ikke er mange præaccepterede løsninger. Det betyder, at der skal certificerede brandrådgivere på en ganske stor del af projekterne for at komme i mål.

Træ er et organisk materiale, der arbejder gennem hele husets levetid. Det bevæger sig, når det belastes, og når det opfugtes eller udtørres.

Det er følsomt overfor fugt, og særligt må der ikke ske fugtindtrængning og fugtophobning i byggefasen. Får man ikke sikret fugten i udførelsen, kan man være næsten helt sikker på, at det fører til skimmel i konstruktionen.  

Stabiliteten er mere kompliceret i et træbyggeri. Ønsker man stramme bygningskroppe og fladt tag uden udhæng, skal man ikke vælge et materiale som træ.

Akustik og indeklima giver ligeledes anderledes benspænd. Lyd transporterer sig nemmere gennem de lette træ-elementer, og der er større risiko for overophedning i et træhus.

Der er en anden anvendelse af et træhus. Hvordan lapper beboeren hullet i væggen, når han tager fladskærmen ned? Hvordan håndteres et læk på vaskemaskinen uden at alt fugten trækkes ud af træet?

Træ er kort sagt et levende materiale. Det udvider sig, trækker sig sammen, knirker, slår revner, og regulerer luftfugtigheden. Det er en del af charmen, men også en del af udfordringen. Alle skader, revner, reparationer og misfarvninger kan ses på et træbyggeri med rå overflader. Man kan vælge af sætte gips op på væggene indvendig og male med plastikmaling. Men i så fald ryger fordelene ved det gode indeklima og en del af det positive aftryk på klimaet.

Men der er kun tale om knaster, og vil vi gerne det gode byggeri, er træ en del af løsningen. Det handler blot om at håndtere knasterne rigtigt undervejs.

Gå efter et tidligt samarbejde mellem ingeniører og arkitekter

Trækonstruktioner giver væsentlige begrænsninger rent konstruktionsmæssigt. Derfor skal arkitekt og ingeniør fælles fra start. Alt for mange gange har jeg oplevet, at arkitekten har tegnet et smukt koncept, hvor konstruktionsingeniøren ikke har været på banen tidligt nok.

Måske har arkitekten tegnet et byggeri med mange åbninger, skæve vinkler og store spændvidder. Først herefter finder man ud af, at det boksbyggeri, man havde planlagt, ikke fungerer til skæve vinkler; at træ ikke kan håndtere størrelsen på ovenlysvinduerne; at producenten ikke kan levere træelementer, der spænder så langt, som man har projekteret efter.

Beslutningen om træ som det bærende system skal tages allerede i programfasen, og valget af det konkrete bærende system skal også tages tidligt i designprocessen.

Også installationerne er man nødt til at tage stilling til tidligt. Pladsen til installationer kan være udfordrende, og det er ikke ligetil at flytte føringer og installationer senere.

En udfordring ligger ofte hos brugerne, der ikke forstår, hvorfor der kommer sprækker i væggene, eller en drift der ikke er klædt godt nok på. Inddrager man drift og beboere tidligt i processen, vil man imødekomme udfordringen og få den vendt til noget positivt.

Brug træ når det giver mening

Jeg oplever ofte, at projekter bliver projekteret til traditionel beton eller stål. Herefter sadler man om og ønsker et hus i træ. Desværre er træ ikke et særlig fleksibelt materiale. Træ kan ikke presses ind i andre byggesystemer. Det vil stritte imod.

Vil man ikke lade sig begrænse af træet, så er hybridløsninger en mulighed. Jeg kan selv godt lide en bygningen med fuldt bærende system af træ, men stabiliserende kerner af beton eller introduktionen af stålbjælker kan af og til være nødvendige for at få alle enderne til at nå hinanden.

Hvis vi synes, det er vigtigt at reducere CO2, så er træ det bedste byggemateriale, vi har lige nu. Men træ egner sig ikke til alt. Dette er også et vigtigt kompromis. Lad os bruge træ, når det giver mening og værdi.

Hvorfor egentlig fokusere på prestigeprojekterne?

97,9 % af byggeprojekterne i Danmark er under 1.000 m2. Jeg ved godt, at de sidste 2,1 % har et stort økonomisk volumen, og at de er sjove at arbejde på, men der er også ofte tale om komplicerede projekter, hvor knasterne ved træbyggeriet giver mange udfordringer.

I de mange mindre projekter, er det ofte langt nemmere at tage udgangspunkt i træets muligheder, der er rigtig mange projekter, og det er overkommeligt at komme i gang – også hvis man ikke fra tidligere har stor erfaring med træbyggeri.

Så vælg træ, hvor det giver mening. Det kan meget vel være i ret mange af de lidt mindre projekter.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger