Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

3F: Vi skal af med asbest under sikre forhold

18. januar 2022 kl. 05:35
Asbest tag
Illustration: Erpeewee/Bigstock.
Der er i øjeblikket stor opmærksomhed rettet mod asbestproblematikken, og det skal vi gøre alt for at holde fast i: Det drejer sig ikke kun om bygningsarbejdernes sikkerhed og helbred, men ligeså meget om beboerne og alle andre, der lige nu eller fremover færdes i bygninger med den frygtede asbest, skriver Flemming Hansen fra 3F, i dette indlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Asbest er endnu engang kommet i fokus de seneste måneder, og det skyldes flere ting. Den ene er, at et tømrerfirma bevidst har forfalsket en positiv asbestrapport og dermed udsat et tømrersjak for ubeskyttet arbejde i asbestforurenede områder. Det gav megen omtale og har sat sindene i kog, ikke mindst hos Byggegruppens medlemmer.

En anden årsag til opmærksomheden er, at forbundet Blik og Rør i august holdt en asbestkonference på Christiansborg, hvor de fremlagde en række forslag til nye initiativer for fjernelse af asbestrisikoen i danske bygninger. Konferencen gav også en del omtale.

De to ting tilsammen førte til et åbent samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard lovede, at der nu vil blive indkaldt til møde blandt forligspartierne på arbejdsmiljøområdet med henblik på at igangsætte nye initiativer på asbestområdet. Det forventes at dette møde vil føre til nedsættelsen af en ny ekspertgruppe om asbest, som kan bygge videre på det arbejde, som den første asbestgruppe blev enige om i 2018.

Kom hurtigt med initiativer

Oven i dette er man den 20.oktober i år i Europa-Parlamentet blevet enige om en ny strategi for fjernelse af asbest i Europa. Strategien er vedtaget med et overvældende flertal, hvilket presser EU-kommissionen til snarligt at komme med initiativer, der efterfølgende skal implementeres i medlemslandene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette vil muligvis overhale de ting, der allerede er i støbeskeen i Danmark, hvilket 3F kun kan bifalde. Jo hurtigere des bedre.

Det faktum, at det bliver politiske beslutninger, vil også forhindre den - for os underlige - modstand, der har været på arbejdsgiverside i forhold til arbejdstagersidens forslag i den første asbestgruppe, når vi har foreslået en plan for at fjerne al asbest i Danmark, krav om certificering og uddannelse til firmaer, der fjerner asbest, nej til indkapsling af asbest og lignende fremsynede initiativer.

Væk med asbest under sikre forhold

En lavere grænseværdi for asbest er også på vej. Det støtter 3F naturligvis, men en lavere grænseværdi er stadig ikke nok. Vi skal have asbesten væk – og det skal foregå under sikre forhold.

Der skal være de krævede luftsluser, afskærmning og afmærkning, miljøvogne, uddannelser, sikker affaldshåndtering og så videre.

En ting er sikkert – der er lige nu meget opmærksomhed på asbest. Det vil vi gøre vores bedste for at holde fast i. Det drejer sig ikke kun om bygningsarbejdernes sikkerhed og helbred. Det drejer sig også om beboerne og alle andre, der lige nu eller fremover færdes i bygninger med den frygtede asbest.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger