Tagmonterede solceller forbudt af hensyn til svensk forsvar

1. december 2022 kl. 05:271
Montører installerede solceller på et tag
I Sverige er både militæret, beredskabet og luftfartsmyndigheder bekymrede for, at elektromagnetisk udstråling fra de stadigt flere solcellesanlæg skal forstyrre livsvigtig eller samfundskritisk radiokommunikation. Illustration: anatoliy_gleb / Bigstock.
Elektromagnetisk stråling fra tagmonterede solcelleanlæg forstyrrer det svenske forsvars radiokommunikation så meget, at flere husejere på den sydsvenske halvø Falsterbo er blevet tvunget til at pille anlæggene ned igen.
Artiklen er ældre end 30 dage

I 2018 satte Per-Ove Jönsson solceller på sit hus, der ligger på halvøen Falsterbo cirka 20 km syd for Malmø. Tre måneder senere måtte han imidlertid pille dem ned igen. Det svenske forsvar havde nemlig klaget over installationen med den begrundelse, at den forstyrrede militærets radiokommunikation i området. Samme begrundelse mødte flere andre boligejere i området, der også ville have solceller.

Læs hele artiklen

BuildingTech - Byggeri, renovering og vedligehold.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til BuildingTech
Alt indhold på BuildingTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. december 2022 kl. 22:00

Husk at CE-mærkning er en 'fabrikant-erklæring'. God artikel, som har nogle vældigt gode henvisninger (link). Når man følger disse, så kan man se at det IKKE er solcellerne, men hele installationen som er problemet, og at det ikke kun er "försvarsmakten", men også andre i samfundet som har problemer. En sjov lille detalje er, at en af de berørte er elektronik ingeniør og radioamatør, og derfor ret kompetent indenfor området ; det endte med at leverandøren måtte skifte de aktuelle 'elektronik komponenter' for at løse problemet. Man skal huske, at selv om 'solcellen' er en fin støjsvag DC-kilde, så kan tilsluttede elektronik komponenter sagtens give alvorlige HF-problemer. Vi kan derfor sagtens forvente tilsvarende problemstillinger i Danmark. En sjov lille detalje er, at der i en af artiklerne står, at der er en EMC-standard på vej for PV-komponenterne, men at den ikke dækker de effekt-optimerende konverterer som tilsluttes direkte til Sol-panelet (er ikke forbundet til lysnettet), og som tilsyneladende er en af årsagerne.