Solceller og energirenovering skal halvere ejendomsselskabs CO2-udslip på fire år
Selv om mange af de lavest hængende frugter er plukket, vil pensionskassen PKA, der ejer omkring én million kvadratmeter kontor- og beboelsesejendomme, fortsætte mod toppen af træet. Frem mod 2025 vil pensionskassen nemlig reducerer CO2-udledningen fra sine ejendomme med 50 procent.
»Energistandarden i vores ejendomme er allerede ret god, så vi skal både fortsætte med at energirenovere og producere mere energi på vores ejendomme for at nå det nye mål,« fortæller Peter Gravesen, der er senior porteføljemanager hos PKA.
CO2-udledning allerede 85 procent lavere
Siden 2008 er CO2-udledningen fra PKAs ejendomme reduceret med 85 procent. En del skyldes omstillinger hos varme- og elleverandørerne, men omtrent 60 procent af besparelserne skyldes pensionskassens egne tiltag.
»Vi har efterisoleret, udskiftet pumper, fået to-strengssystem i stedet for én-strengssystemer, udskiftet tage og installeret så mange solceller, at vi i dag producerer omkring 1,6 mio. kWh om året.«
Illustration: Niels Nygaard / PKA.
Satser ikke kun på VE
I dag udleder ejendommene 4.100 ton CO2. Det tal skal i 2025 være halveret - men ikke kun ved at producere mere vedvarende energi. Ejendommenes energimærker skal hæves over hele linjen.
»Vi bruger ejendommenes energimærker som parameter for vores strategisk målsætning. I dag er det gennemsnitlige energimærke B, og vi har omkring 60 ejendomme, der har energimærke D og nogle ganske få, der er ringere. Fra 2025 skal gennemsnittet ligge mellem A og B, og ingen ejendomme må ligge lavere end C.«
At der også er fredede ejendomme i PKAs portefølje er ifølge Peter Gravesen ikke noget problem.
»Energirenoveringsprojekter skal naturligvis planlægges anderledes i fredede ejendomme, men det er ikke vores erfaring, at det er mere vanskeligt end i andre ejendomme.«
Vil ikke købe grøn strøm
Blandt andre ejendomsejere med klimaambitioner bliver en del af besparelserne opnået ved at købe certificeret »grøn strøm,« men den metode vil PKA ikke benytte sig af.
»Hvis vi køber grøn strøm, så bliver strømmen jo bare »sortere« for andre. En anden del af pensionskassen investerer i opførelsen af vindmølleparker, og der medvirker man jo til at skabe ny produktionskapacitet, men vi køber ikke strøm med certifikater, så der er ikke nogen forbindelse mellem de to forretningsben. Vi vil hellere bruge pengene på at renovere vores ejendomme.«
Vil certificere 30 procent af bygninger
Pensionskassen vil også bruge penge på at få DGNB-certificeret omtrent en tredjedel af porteføljen.
»En del af vores erhvervslejere kræver i dag, at lejemålene skal være certificerede - eksempelvis NNE, som vi lejer til i Virum - og vi kan se, at certificering tiltrækker attraktive lejere, så det giver mening for os at få certificeret vores erhvervsejendomme.«
PKA har ejendomme for knap 30 mia. kr. Målet er at få certificeret ejendomme til en værdi af cirka 11 mia. kroner - enten med DGNB eller Svanemærket. I modsætning til nogle bygherrer, som har stillet spørgsmålstegn ved værdien af certificering, mener PKA nemlig, at certificeringsprocessen kan betale sig.
»Udover at være efterspurgt blandt lejerne, så er det også et godt system til at få vurderet det arbejde, vi allerede har gennemført i ejendommene og se, om der er mere at komme efter,« argumenterer Peter Gravesen.
Den praktiske udførsel af projekterne har pensionskassen overladt til Dea
