Mågemøg i tonsvis ødelægger taget. Nu bliver de skræmt væk med ‘laserkanon’

24. februar kl. 05:053
Laseren på taget af Hirtshals Fisketerminal holder mågerne væk
Grønne laserstråler ser ud til at være effektive til at skræmme de store mågeflokke væk, som ellers ødelægger taget på Fisketerminalen i Hirtshals. Illustration: Malene Møller Madsen.
Måger efterlader årligt op mod 10 tons skidt og møg på taget af Fisketerminal Hirtshals. Det ætser tagpappen væk. Hverken robotplæneklippere, drager, plastikræve -eller ugler har kunnet skræmme dem. Men laserstråler ser nu ud til at være effektive.

I Hirtshals har store mågeflokke i årevis givet problemer for byens Fisketerminal. Normalt kan et tagpaptag holde mindst 30 år, men hvert år efterlader fuglene omkring ti ton mågeklatter, reder, fjer og rester fra fuglenes måltider på taget, og blandingen af skidt og møg ætser tagpappet, så tagbelægningen skal skiftes langt tidligere end normalt. Det forklarer driftsleder i Hirtshals Havn, Palle Boelt Andersen, i en mail til BuildingTech.

Læs hele artiklen

BuildingTech - Byggeri, renovering og vedligehold.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til BuildingTech
Alt indhold på BuildingTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
25. februar kl. 08:25

evolutionen kunne måske svare igen ved at udvikle farveblinde måger. Hvad da istedet - radar?

Min hybrid byder fortsat på overraskelser, fx giver den en slags elektriske stød i hænderne, hvis de under kørslen hviler i længere tid på den nederste del af rettet, indtil jeg pænt flytter dem op på oversiden. For at teste om de kunne være radaren i loftet, der kunne være kilden, holdt jeg en hånd op et par cm derfra. Efter nogle sekunder fik jeg ganske rigtigt et eftertrykkeligt svirp over fingrene, så det gjorde ondt, også et stykke tid efter som en slags inflammation.

Lignende radar(?) effekter oplever jeg stadigt oftere, både i det offentlige rum og i mit eget hjem. Mindre harmløst.

/miss måge

2
24. februar kl. 15:03

Det er trist at se at man ikke har monteret en masse solceller på taget. Taget i betragtning at de må have et stort elforbrug til køling.

1
24. februar kl. 14:18

En stor flad tagflade uden bevoksning tæt på kysten uden adgang for byens ræve er en kæmpe invitation til måger. Hvis man ikke har muligheden for at lave stejle taghældninger så er den oplagte løsning ikke skræmmere, men i stedet et solcelleanlæg og en rampe op til taget så ræven og måren kan komme på besøg. Enkelt og grejt:)