Fire ud af fem kommuner bygger for tæt på vandløb

18. januar 2022 kl. 11:453
Gudenåen oversvømmelser
Svostrup Kro ved Gudenåen i Silkeborg har gentagne gange kæmpet med oversvømmelser; dette foto er fra 2020. Illustration: Region Midtjylland.
Danmark planlægger ikke tilstrækkeligt efter ekstreme klimahændelser, og det kan få konsekvenser næsten a la katastrofen i Tyskland i sommer, viser ny rapport. Regionerne tilbyder at stå for mere af klimatilpasningen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En kortlægning i en ny rapport fra Cowi viser, at 4 ud af 5 kommuner i Danmark har vedtaget byggeri på vandløbsnære arealer. Byggerierne sker under hensyntagen til de forudsigelige hændelser, men der planlægges ikke efter de ekstreme hændelser, der som følge af klimaforandringerne bliver hyppigere.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

»I dag placerer man sårbare installationer langs vandløb, som kan ødelægges ved fremtidige skybrud og ekstremafstrømninger fra vandløb. Samtidig mangler der som udgangspunkt helhedssyn i klimatilpasningen. Det risikerer at føre til kortsigtede løsninger og fejlinvesteringer,« siger hydrogeolog og kontorchef for klima, ressourcer og grøn omstilling i Region Midtjylland, Rolf Johnsen.

Klimatilpasning bliver ikke løst effektivt i dag

Rapporten fra Cowi konkluderer også, at også Danmark vil kunne blive ramt af samme type konsekvenser fra ekstreme nedbørshændelser, som dem der ramte Tyskland i sommeren 2021 – dog med forbehold for forskelle i geografiske forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hverken den nuværende indsats for klimatilpasning eller planlægning af nybyggerier tager tilstrækkeligt højde for et ændret klima.

»Danmark ligger lavt, og vi har mange vandløb, der løber gennem tætbebyggede områder. Derfor er det relevant at undersøge, hvordan store skybrud vil påvirke os. Her understøtter den nye rapport, at vi som samfund står med en klimatilpasningsopgave, der i dag ikke bliver løst tilstrækkeligt effektivt,« siger Midtjyllands regionsrådsformand Anders Kühnau (S). Han mener, at rapporten i høj grad også bekræfter nogle af de erfaringer regionerne har opbygget i arbejdet med regionale partnerskaber om klimatilpasning.

Regionerne melder sig som koordinatorer

Og Danske Regioner melder sig da også igen som oplagte til at løse opgaven (som de har gjort det jævnligt de seneste år). I en pressemeddelelse præsenterer de nu syv anbefalinger til en robust klimatilpasning, som ’følger vandets geografi’.

»Ingen løser opgaven lige nu, og vi skal op i tempo, hvis det skal lykkes. Derfor spiller vi vores idéer på banen. Klimatilpasning er både en lokal, regional og national opgave, og kun hvis vi samarbejder, kan vi tilpasse os til de ændrede natur- og klimaforhold,« siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Regeringen er på vej med en national plan for klimatilpasning, og regionernes oplæg skal ses som et input hertil.

Læs Cowis nye rapport her.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. januar 2022 kl. 18:49

Der er vist slet ingen lovkrav til afstand mellem byggeri og vandløb i byzone. I landzone fortsat sølle 2 meter bræmmer(?). Nu da man er igang, kunne man også stramme op og indføre minimumsafstande i lovgivningen.

2
18. januar 2022 kl. 15:44

Man kunne også lægge gulvet i husene lidt højere end det omgivende terrain. Så er det i det mindste kun udenfor man behøver gummistøvler.