Byggeriets hit’n’run-model giver dårligere bygninger og energispild

25. november 2021 kl. 05:56
Lucile Julia Sarran
Byggebranchens forretningsmodel, hvor det handler om at få opført en bygning så hurtigt og billigt som muligt, hvorefter man haster videre til næste projekt, fører til dårligt indeklima, energispild og utilfredse beboere. Men kun få fremsynede bygherrer har ifølge tidligere erhvervs-phd. Lucile Sarran forstået, at det kan betale sig at investere i at undersøge beboernes tilfredshed, så man kan rette fejl og undgå at gentage dem på de næste projekter. Illustration: Privat.
Undersøger man, hvordan beboerne faktisk oplever deres nybyggede og renoverede boliger, vil man opdage en lang række problemer med indeklima og energispild. Men så længe hverken rådgivere eller entreprenører kan se en forretning i det, vil vi bare gentage fejlene igen og igen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Undersøgelse på undersøgelse har vist, at energiforbruget i mange nybyggede og nyrenoverede boliger er markant højere end forventet. En del beboere oplever desuden indeklimaproblemer som overophedning og larm og træk fra de tekniske installationer. Men hverken arkitekter, ingeniører eller entreprenører har noget incitament til at sikre, at bygningerne fungerer i praksis. Derfor bliver fejlene ikke registreret, og de problematiske løsninger gentaget i nye byggerier igen og igen.

Få fuld adgang til BuildingTech

BuildingTech - Byggeri, renovering og vedligehold.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til BuildingTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til BuildingTech
Alt indhold på BuildingTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger