Gert Agerholm

Lettet Helsingør-borgmester: »Chromebooks har i den grad været savnet« (Version2)

Jeg har forstået at Microsoft har initiativer på vej til årsskiftet, der vil løse lignende cloudproblematikker, og er spændt på at se løsningen.

Du indrømmer der med at Microsoft for tiden har samme problemer, men er kun chokeret over at Goole må fortsætte. Det må du lige forklare nærmere. Loven må vel gælde for alle og ikke kun for udvalgte.

14. september kl. 15:35
Lettet Helsingør-borgmester: »Chromebooks har i den grad været savnet« (Version2)

Så skal David nok besejre Goliat i det lange løb...

Det lyder spændende. Hvis du kigger på alt offentlig IT, så er Microsoft i HØJ grad Goliat og Google David, så det bliver da spændende at se.

Nej, mit barn skal ikke komme hjem med en chromebook. Hvis de gør, så låser jeg denne ind til barnet skal aflevere den igen.

Så husker du vel også at låse en evt. Windows PC inde, den sladrer i høj grad også ud på nettet. Der findes forskellige applikationer hvor med man kan stoppe/deaktivere de fleste af de ting. Jeg tror du vil blive chokkeret over hvor mange tind der kommer frem.

14. september kl. 15:31
Helsingør kommune får grønt lys til Chromebooks i to måneder (Version2)

Lidt undersøgelse af en Chromebooks datatrafik, når den ringer hjem

Prøv at undersøg hvor meget Windows 10 "ringer hjem" i standard installation. Mange af tingene kan man ikke stoppe uden special værktøj. Dette godtages åben baret uden at nogen råber op. Spørgsmålet er så om det er Google eller måske andre af de store tech virksomheder som reelt set sætter dagsordenen.

Listen du henviser til fortæller intet om hvilke data der udveksler, det kunne jo f.eks. være undersøgelse af om der er opdateringer til systemet.

Informationen kan være brugbar, men det kræver at man får tilføjet dataindhold for at afgøre om det er kritisk eller blodt normal opdatering, NTP osv.

9. september kl. 20:37
Datatilsynet strammer nettet om Chromebooks: »Jeg tror ikke, det her ender lykkeligt for Helsingør Kommune« (Version2)

I stedet for at kassere min bil, fordi den ikke kan bremse, burde bilinspektøren hjælpe mig med at reparere den. Eller vent... det er vist ikke sådan det virker.

Bilinspektøren giver dig en liste over hvilke ting som skal ordnes for at bilen kan synes, du får derfor en konkret handlingsplan med hjem, der er ingen usikre punkter, så din sammenligning halter.

24. august kl. 16:31
Datatilsynet strammer nettet om Chromebooks: »Jeg tror ikke, det her ender lykkeligt for Helsingør Kommune« (Version2)

Den løsning er nem at finde - dont use them!

Det er ikke nok. For at kalde det "en løsning" skal der foreligge alternativer eller hvordan man "lapper" Chromebook implementeringen.

24. august kl. 16:26
Datatilsynet strammer nettet om Chromebooks: »Jeg tror ikke, det her ender lykkeligt for Helsingør Kommune« (Version2)

Den form for "snagning" og "begrænsing" kommer nok mere på grund af Facebook, ikke Google. Brugen og informationerne "lækket" til Facebook er giganisk større som til Google. Prøv at se på omfanget af Facebook brug.

https://en.wikipedia.org/wiki/Facebook–Cambridge_Analytica_data_scandal

24. august kl. 16:21
Datatilsynet strammer nettet om Chromebooks: »Jeg tror ikke, det her ender lykkeligt for Helsingør Kommune« (Version2)

Det har i princippet ikke noget med denne sag at gøre, men kilden til sådanne informationer heder nok nærmere noget helt andet .... Facebook.

Google skal beskyldes for det de gør, men de er langt fra den slemmeste, lad os ikke overse det.

Ved brug af Facebook er privatlivet virkeligt blevet misbrugt. Tag f.eks. de analyser som blev lavet op til det amerikanske valg. https://en.wikipedia.org/wiki/Facebook–Cambridge_Analytica_data_scandal

Man skal se på de ting som ikke er OK, men måske man også skulle kigge meget mere i retning af de ting som reelt set er meget værre, de sociale medier. Undervisning i skolerne burde derfor have et obligatorisk emne, korrekt og kritisk omgang med de sociale medier, det er nærmere dem som ødelægger personers eksistens.

24. august kl. 16:14
Furesø Kommune har droppet Chromebooks: Risikoen var for høj (Version2)

Har lige afprøvet en lille utility som hedder WDP, som kan gå ind og vise hvilke informationer Windows 10 "deler med Microsoft". Der er skræmmende mange punkter. I WDP kan man så deaktivere de ting man ikke ønsker skal sendes til Microsoft.

[https://wpd.app]

24. august kl. 16:02
Furesø Kommune har droppet Chromebooks: Risikoen var for høj (Version2)

Det er lidt pest eller kolera om det er Google eller Microsoft - men i det mindste kan man sætte on-premise mail/fil/sharefile server op og lade Office 365 bruge den, så der ikke skal noget ud i cloud'en og ligge og dermed Microsoft ikke kan snage - ihvertifald ikke så meget, for med 365, skal licensstyring stadig ligge i cloud'en, men alt andet kan man bare slå fra.

Hvorfor så vælge en løsning som man skal betale i dyre domme for? OK, jeg ved godt at software leverandører har en tendens til mere eller mindre at næsten forære deres software til skolerne. Hvis alt skal være on-premise, hvorfor betale til en af gitanterne for en løsning som lige så godt kan klares med en Linux server? Den kunne man kvit og frit kopiere ud til alle skoler. LibreOffice en glimrende kontorpakke, prisen .... gratis.

Det er en fejl at tro at man ikke kan klare sig uden Microsoft. Klient maskinerne kunne da også anvende Linux. Eneste udfording med Linux ville være de undervisningsprogrammer som oftest kun eksisterer til Windows. Her kunne man implementere en Citrix eller lignende løsning.

Problemet ved en sådan løsning er at den ansvarlige på skolerne ikke er IT fagfolk, så Linix er ukendt område og derfor på forhånd fravælges. Den enkelte lærer kender hjemme fra kun Windows og Office, hvilket gør at det er det de ønsker at anvende. Men det er et helt andet problem, at skolerne oftest overlades til sig selv med hensyn til IT i stedet for at man havde globale support centre.

23. august kl. 21:46
Datatilsynet fastholder: Chromebooks er stadig forbudt i Helsingør (Version2)

Det er vist på tide at vende spørgsmålet om, Gert Agerholm:

Jeg kender ikke alle alternativer, men standard Microsoft opfylder ikke Schrems II, de er et amerikansk firma og kan derved ikke garantere for at data ikke havner i USA, så de er efter min mening ikke et alternativ. Der er flere i denne diskussion som siger det samme.

Alligevel begynder "chrombook kommunerne" at kaste sig over i den boldgade og det sker tilsyneladende uden at nogen gør noget. Det er derfor jeg synes der er noget dobbeltmoralsk i sagen.

Det kan man så undre sig over og gøre sig nogle tanker over hvordan det kan lade sig gøre, når nu alle vil være helt korrekte. Jeg ror du har selv givet stikordet .... lobbyisme.

Det giver ingen mening at droppe en ting for at gå over til noget som heller ikke er helt OK. Det er derfor jeg mener at man skal slå koldt vand i blodet, ikke for at fortsætte "busins as usual", men for at få lavet en "løsnings strategi". Det er dog ikke muligt for den enkelte skole/kommune, tænk lige på hvor mange som ville gøre nøjagtigt det samme, det skal være et globalt projekt, så jeg forstår godt at Helsingør mener at regeringen skal på banen. Det skal resultere i nogle konkrete krav/retningslinjer som den enkelte leverandør skal sige de overholder. Krav om en specifik LØSNING vil kun resultere i at den største lobbyist, den der er bedst til at påvirke beslutningstagere eller den som formår at lave størst skræmme kampagne ved valg af andet end nettop DERES løsning vinder, derfor INGEN løsning men krav.

23. august kl. 21:23
Eksperter med skarp kritik af 18 Chromebook-kommuner: »Vi har digitaliseret med hovedet under armen« (Version2)

Desuden vil omtale om potentielle forbud om en aktør som Microsoft, sikkert skabe mere røre i det offentlige regi end Google. Og det er ikke sikkert, at det vil skabe bedre forudsætninger for tilsynets opgave.

Hvilket burde være irelevant. Hvis datatilsynet er neutral, skal de også tage hånd om dette. Hvis de ikke tør, så er der forskelsbehandling og i mine øjne mister man noget af sin berettigelse, eller som jeg igen igen har nævnt .... en skjult dagsorden.

23. august kl. 09:16
Eksperter med skarp kritik af 18 Chromebook-kommuner: »Vi har digitaliseret med hovedet under armen« (Version2)

Gælder reglerne ikke for Microsoft, som jo også er et amerikansk firma?

100% enig.

Det er her det jeg flere steder har skrevet kommer ind i billedt, kan der være en skjult dagsorden?

Hvis man peger tomlen ned til én ting, men ikke gør noget over for andre, som reelt set har samme problemer med Schrems II. Hvordan skal man tolke det?

I dit indlæg nævner du kun lobbyister fra Google, og ja det er dem som lige nu er i søgelyset, men vær 100% sikker på at der er mindst lige så meget lobbyisme fra de andre. Og så er vi igen tilbage ved "den skjulte dagsorden".

22. august kl. 16:44
Datatilsynet fastholder: Chromebooks er stadig forbudt i Helsingør (Version2)

Netop al den jammer over, at der ingen alternativer er, og at det bliver verdens undergang, beviser jo, hvor hjernevaskede af Google og techgiganterne en del beslutningstagere og undervisere er blevet. At de ikke selv kan se, at netop det er et af de allerbedste argumenter for, at disse firmaer skal ud af skolen, er mig en gåde. Men det er desværre som at tale til medlemmerne af en kult: Singularity University-kulten.

Pas på du ikke i din kamp mod Google træder ove en rød streg. Du kender mig ikke, kender ikke min baggrund eller forudsærninger eller nogle af de andre som mener noget andet som dig, men nu begynder du at være emotionel og personlig mod alle der ikke har samme holdning som dig. Lad os blive ved det teknske.

Jeg har INGEN steder sagt der ikke er alternativer, jeg spørger bare ind til din mening, det er der vel kke noget galt i.

Med hensyn til "papir og blyant" kommentaren, tak, det kender jeg alt til, jeg er gammel nok til at selv regnemaskiner var forbudt i folkeskolen. Det var først under ingenør studierne at disse hjælpemidler (regnemaskiner) var tilladt, uden begrænsninger.

Du skriver at det er lærerne og kommunen som skal vælge de tekniske løsninger. Med al respkt for lærere, jeg har stor respekt for dem, men næsten ingen har teknisk baggrund for at vælge IT løsninger, og det er heller ikke deres opgave, de skal undervise. De er i forvejen i for høj grad belastet med al mulig administrativt arbejde, jeg har adkillige lærere i min omgangskreds.

Al respekt at man ville beskytte børnene, det kan vi slet ikke være uneinge om, jeg er helt enig, men jeg tror nok der er mange andre fronter også iden for IT som man skulle tage hånd om, specielt de sociale medier. Hvor mange børn bliver ikke lokket ud i noget som kan blive meget problematisk og ydmygende. Håber at alle forældre her går lige så ihærdig ind i kampen som du gør mod Google. Det var et punkt som burde være obligatorisk i skolerne, sund fornuft over for disse medier og lære kritisk tilgang og kunne filtrere.

Jeg har fra andre steder lidt vidne om hvordan nogle andre giganter arbejder for at komme ind på markedet og fjerne alternativerne. Jeg kan defor ikke helt slippe tanken at der i denne sag også ligger en anden dagsorden.

21. august kl. 14:55
Datatilsynet fastholder: Chromebooks er stadig forbudt i Helsingør (Version2)

Vi (de voksne i kommunerne) burde aldrig have sluppet ræven - Google - ind i hønsegården.

Jeg er bestemt ikke Google fan, men jeg er meget interesseret i at høre hvilke alternativer du mener der er, for der skal være alternativer. Hvis ikke, så hedder det tilbage til papir og blyant.

21. august kl. 00:20
Datatilsynet fastholder: Chromebooks er stadig forbudt i Helsingør (Version2)

Datatilsynet har jo en lidt anden udgave af forløbet, og indtil videre har Datatilsynet i mine øjne betydeligt højere troværdighed i denne sag end Helsingør.

Det er ikke Helsingør som har offetliggjort forløbet, det er Computerworld, som har gravet i forløbet med direkte citater fra mail kommunikaton. Det jeg refferer til er ike noget som kommer fra Helsingør men noget Computerworld har dokumenteret, og her synes jeg ikke just Datatilsynet får topkarakterer.

Hvis Datatilsynet mener at Helsingør ikke fortår en pind, er det så ikke mest korrekt at man sætter sig sammen for at hjælpe dem?

Hvad ville du sige hvis jeg siger du tager helt fejl, uden at fortælle HVAD jeg mener du tage fejl af og overlader det til dig selv at finde ud af det? Eller en lærer som fortæller "Din matematik opgave er helt forkert" uden OGSÅ at hjælpe eleven med at forstå hvad der er galt og hvad man skulle gøre?

19. august kl. 23:34
Datatilsynet fastholder: Chromebooks er stadig forbudt i Helsingør (Version2)

Det er ligemeget hvor manger sider Helsingør aflevere, når de selv indrømmer de udlever persondata til en virksomhed som overholder amerikansk lov. De har fået det at vide i mange år og kan stadig ikke fatte det.

Men hvis Microsoft også har aktiviteter i USA, hvilket de givet vis har :-), hvordan kan det så være at næsten hele Danmark, ikke mindst det offentlige er over i deres fold? Vil det der med ikke sige at det på lige fod burde lukke ned? Men vis mig den person i DK som tør tage den beslutning. Jeg mindes i sin tid da man diskuterede offenlige standarder, at have læst at en eller anden politiker blev "prikket på skulderen" med info om konsekvenser hvis man ikke ville godkende Microsoft formatet.

Lige meget hvem og hvorfor, så viser dette for mig at se den grimme side af GDPR. I stedet for at "nægte og bekrige", så burde man kunne finde en pragmatisk løsning på tingene i stedet for at lave ubrugelige love, som ikke bunder i den virkelige verden eller som bygger på urealistiske idealer.

19. august kl. 23:25
Datatilsynet strammer nettet om Chromebooks: »Jeg tror ikke, det her ender lykkeligt for Helsingør Kommune« (Version2)

I stedet for at kassere min bil, fordi den ikke kan bremse, burde bilinspektøren hjælpe mig med at reparere den. Eller vent... det er vist ikke sådan det virker.

Men bilinspektøreren laver en rapport som fortæller dig hvad der er galt og der med også hvad der skal gøres for at få bilen synet, så jo, bilinspektøren hjælper med at sige hvad der skal reppareres.

Det er derfor 2 forskellige situationer. Jeg fornemmer i sagen at Datatilsynet kun siger "Kasseret" men ikke hvad man skal gøre for at blive godkendt

19. august kl. 22:59
Datatilsynet fastholder: Chromebooks er stadig forbudt i Helsingør (Version2)

Ening. Men så husk lige at Microsft heller ikke kan med sikkerhed garantere for at ting ikke havner i USA, så de må vel på samme niveau være udelukket, for der kan da ikke være forskelsbehandling, eller?

https://www.version2.dk/artikel/microsoft-forsikrer-om-lovlige-produkter-efter-stockholm-dropper-365https://danske-podcasts.dk/podcast/inde-i-maskinen-bag-om-it-nyhederne/i-stockholm-kommune-ma-de-ikke-bruge-office-365

18. august kl. 19:48
Datatilsynet fastholder: Chromebooks er stadig forbudt i Helsingør (Version2)

Hvis du har adgang, prøv at læs https://www.computerworld.dk/art/260814/chromebook-sagen-fra-a-til-aa-se-hele-helsingoer-kommunes-dialog-med-datatilsynet-og-forstaa-sagen-lidt-bedre

Her står at Helsingør kommune mener at have afleveret hvad de skal , men kan åben baret ikke fra Datatilsynet få konkret at vid hvad Datatilynet mener mangler. Det går så vidt at Helginsør aflever hvad de mener skal aflevere og SAMTIDIGT gør Datatilsynet opmærksom på at de må sige til hvis de mangler noget. De hører INTET. Senere kan Helgingør kommune på Version 2 læse at Datafilsynet siger de mangler informationer..... men Helgingør har IKKE fået nogen henvendelse.

Hvis de ikke kan sige hvad de mangler eller hvad der er galt med de tusinde sider de har modtaget, så grænser det for mig til magtmisbrug.

18. august kl. 19:42
Helsingør-elever uden Chromebooks: »Det er bare lidt svært ikke at bruge sin computer« (Version2)

Computerworld har en interessant gennemgang af det kronoligiske forløb i sagen. Enten har Datatisynet ikke styr på hvad de laver eller også der er en skjult dagsorden i sagen.

[https://www.computerworld.dk/art/260814/chromebook-sagen-fra-a-til-aa-se-hele-helsingoer-kommunes-dialog-med-datatilsynet-og-forstaa-sagen-lidt-bedre]

17. august kl. 23:47