Matthias Scholz

Nu forklarer Nets sig: Rod-certifikat står bag stort database-nedbrud (Version2)

Ret interessant synsvinkel.

Min erfaring fra hard- og softwareudvikling er, at man i hardware verden altid udgår fra, at når først designet er godkendt og sendes i produktionen, så er det dyrt at ændre og rette hvis man senere finder fejl.

Og det samme overføres til den fysiske verden af transport: når først ulykken er sket, så har det ofte voldt ureparable skader. Derfor prøver man alt for at lære, forbygge og undgå.

Til gengæld så har software folk ofte den indstilling at alt kan jo ændres, opdateres og rettes "når som helst" bagefter. Hvilket resulterer i noget ret så "sloppy" arbejde. Det viser sig bare igen og igen at det er dyrt og ofte lige så katastrofalt.

Og jeg er selv SW udvikler men har høj respekt for den håndtering man har indenfor luftfartsindustrien og hardware udvikling.

24. juni kl. 17:34
Derfor skal vi snakke om brug, når vi taler om tekstilaffald (WasteTech)

Jeg ved ikke om denne artikel gør mig glad eller giver dårlig samvittighed. Fordi ... den påminder mig om at jeg har kun gammel tøj. Jeg elsker alle mine T Shirts og synes at de lige nøjagtig er stadigvæk funktionel. Særdeles under Corona tiden har jeg ikke købt noget nyt.

Men ja. Mange T Shirts og trøjer er ikke pænt nok til et møde med kunder :)

22. marts kl. 17:04
Vejsalt er mere skadeligt for vandmiljø end antaget – men det er svært at finde brugbare alternativer (WaterTech)

I gamle dage brugte vi bare sand og fin grus. Det kunne man sikkert vende tilbage til på fortove og mindre arealer / veje gangstier.

Og så synes jeg ofte at mængden af salt som strøes ud er alt for stor. Det kunne sikkert arbejdes med for at reducere mængden.

15. marts kl. 10:16
Ugens skrald: Er emballage skyld i mere madspild? (WasteTech)

Plast emballage og grønt/frugt er et af mine "yndlingstemaer". Fordi i modsætning til forfatterne så ser jeg rigtig ofte rådne varer pga emballage. Og jeg tror at problemet er størst med økologiske varer som ikke har kemi mod råd.

Som familie har vi et ekstemt lavt madspild niveau, men vores størrste problem er mad "spild" indenfor 2-3 dage pha ødelagt vare under transport / butik.

Feks Brokoli har det ikke godt med kondens vand på overfladen af de fine "krøller". Så opstår der skimmel, men tæt plastik forpakningen sørger nøjagtig for at den får kondens.

Problemet med frugt i net eller påse er at transporten ofte ødelægger en af dimserne i dem og så rådner resten stille og rolig derfra. Ingen kontrollerer dem og nogen gang er det svært at se fordi forpakningen skjuler det eller gør det svært at undersøge den enkelte frugt. Vi har flere gange set hele kasser med net hvor næsten alle var til at kassere. Hvis de var løse så kunne man fjerne de enkelte dårlige, men ellers må man håbe på at man kan købe nettet/påsen til en reduceret pris og selv sortere de dårlige fra.

Jeg kunne sagtens tænke mig at de fleste ting gik tilbage til levering i kasser og så kommer man med en eller anden form for genbrugsbeholder. Vi bruger også indkøbskasser i stedet for engangspåser. Og det fungerede da vi var barn - hvorfor ikke i dag?

Og ja, forpakningen opsælger varen, men ofte har de fineste forpakninger de værste varer. Og jordbær, druer, kirsebær og andre småfrugter ser bedre ud i komposterbare papkasser ... synes jeg.

26. februar kl. 00:52
Arla: Mælkekartonen er den bedste løsning, og snart er den endnu bedre (WasteTech)

Jeg ville helt klart sige nej-tak til endnu mere plastflasker. Til gengæld kunne jeg alternativt se et "tappe selv" system, hvor forbrugeren kom med deres glasflasker eller ståhl beholder med skruelå og henter mælken fra en tank. Det kunne erstatte en del forpakning, ligesom det gør for dem som bruger sodastream og lignende i stedet for bobblevand fra supermarket. Tappe-selv løsning havde vi på kollektiv og det ville være en fin løsning for folk som mig, som går en daglig tour og lige svinger forbi dagligevareforetningen. Er klar over at det ikke ville være alle som går med på den, men folk står også i butikken og grinder deres kaffe. Og i gamle dage var der så godt som ingenting færdig forpakket og det virkede lige så godt.

10. februar kl. 13:08
Efter 20 år til tælling: Genbrugsflasker bliver vigtigt led i Coca-Colas emballagestrategi (WasteTech)

Ville det så ikke være bedre at sælge selveste sirup delen, kulsyre patroner og soda-stream aktige maskiner til hjemmebrug? På den måde ville man spare transporten af store mængder vand ... medmindre det skal blandes i butikken.

Jeg tvivler også på "holdbarheden" af bobbler fra butiksgenopfyldning i forhold til "bland det selv lige inden du skal drikke det".

Men ja - vi har mange gange snakket om at det plejede at være den måde vi hentede mælk som barn, og hvorfor det ikke kunne introduceres igen? At det er Coca Cola som starter det i stor stil igen er ironisk.

5. januar kl. 11:22
Tæt på hver anden husstand betaler for overflødig net-hastighed (Version2)

Selv er jeg ikke en stor fan af hurtige og store biler, men at de kan køre stærkt betyder jo også at de ligger super stabilt ved normale hastigheder. Det samme gælder jo også forstærker og højtaler. Her kører man bedst hvis man ikke presser systemet til sit fuldeste.

Men det er nok rigtig, at de fleste internetbruger har ikke behov for de store båndbreder og det giver god mening at download er for mange større end upload. Man kan undre sig, om den voksende hjemmearbejde fører til at flere har brug for lidt mere upload umpf? Fremtiden vil vise det, men mon ikke da sker noget i multimedia branchen, hvor der ofte skal flyttes Giga og Terrabyte?

Og det er helt klart at man afhænger af resten af nettet. En hurtig fiberforbindelse viser faktiskt, hvor det halter på nettet. Jeg bruger rigtigt mange tjenester / services, som kan køres effetivt med 800-900Mbps (software updates hos de store, cloud storage ... ) men det er lige so ofte at man kun ser en brøkdel.

Som andre allerede har sagt, så er det helt klart at man ikke udnytter det hele tiden. Det er måske kun 1% af tiden hvor den kører på fuld blus. De fleste trådløse enheder kommer overhoved ikke i nærheden af deres lovede tophastighed, men vi har haft mindst et kort som klarede 300-500MBps i speed testen. Når det virkelig skal gå stærkt, så skal man bruge kabel hele vejen igennem. Men det er dete hele værd.

Software updates tager ingen tid, og det er et fryd at se hvor hurtigt fotografierne fra SLR synkes op til skyen. Når man sidder i et online møde og skal dele store filer så suser det bare - man bevarer fokus.

Jeg er også meget glad for response tiden (ping) som har ligget stabilt og skarpt siden jeg har skiftet til fiber. Kvaliteten er det vigtigste, men det er rart at få både, kvalitet og hastighed.

Vi har faktiskt tideligere betalt mere for en betydelig ringere service. Fibernettet er noget JEG gerne giver noget ekstra - det gør mit arbejde super nemt og effektivt. Men jeg udnytter det jo mest der hvor jeg tjener penge, og da gør det ikke så meget at det for det meste af tiden kører lang fra kapacitetsrænsen.

Men vi sparer også på andre steder. Selv har vi kun en bil som klarer maks 160km/h, er 14 år gammelt, og jeg er super tilfredse med den. For det meste cykler jeg alligevel på arbejde. Vi har en stor køkkenhave, vores egne høns, alt vand til haven er opfanget regnvand, vi er ikke teater, zoo eller flyrejse typen.

Fibernettet er vores luksus (og energisvineri), men sammenlignet med det vi betaler for økologisk mad (en hjertesag) er det ingenting man betaler ekstra for 1000/1000MBps.

Facit: ja, det er kun få som har behov for de mulige båndbreder og det skal gerne informeres om (og måske tilpasses priserne modsvarende), men jeg og mange andre er sikkert glad for at mulighedrne findes, og så er man også tekniskt bevandret nok til at sikre at man får hvad man betaler for og forstår, hvorfor man nogen gang bare ikke kan komme i de høje omdrejninger.

29. maj 2020 kl. 22:42