Henrik Morell

Datatilsynet advarer cloud-kunder: »Det er vigtigt, at man har en exitstrategi« (Version2)

Man skal vel "bare":

  1. Undgå at bruge leverandørspecifikke services eller versioner.
  2. Have oprettet en installation et sted i EU hos en uproblematisk leverandør
  3. Lave migreringstest

Alternativt overveje om det så er muligt at bruge AWS, Azure osv.

24. juni kl. 11:33
Trods løfter om ny data-aftale: Københavns Kommune tør ikke rykke på kæmpe cloud-projekt (Version2)

Så kan man håbe for skatteydere , at der bliver lavet en kritisk juridisk vurdering af aftalens holdbarhed

7. juni kl. 06:38
Leder: Statens it-projekter løber fuldstændig løbsk (Version2)

Måske skulle man acceptere at bruge nogle flere penge på forundersøgelser, før man bevilliger penge til store projekter. Forundersøgelser der kan afdække både tekniske og organisatoriske udfordringer, og hvor man kan få en kritisk belysning af forhold som kompleksitet, datakvalitet, risici, besparelsespotentialer, retssikkerhed, privacy, mulighed for at bruge standardløsninger helt eller delvist (samt omkostninger ved det) og ejerskab. Selvfølgelig med en uafhængig vurdering af undersøgelsen, før den lander til en politisk beslutning. Når man siger ja politisk til at gå starte et projekt, så binder man sig til aftaler med andre partier, og får et ansvar for, at det bliver en succes uanset, hvor mange penge, det kommer til at koste efterfølgende. Hvis man kun skal bevillige penge til en forundersøgelse, så står man som med fx Kattegatforbindelsen frit til at sige ja eller nej, når den endelige ansøgning kommer. Hvis Statens it-råd har fyldt forundersøgelsen med gule og røde lamper, så er der nok en god sandsynlighed for, at der skal meget til, før politikere vil sige ja.

3. juni kl. 11:13
Bommert i valgsystem: Vælgers stemme var allerede registreret (Version2)

Ja, det er der ikke noget nyt i. Før var det en papirliste, hvor man krydsede af, så man ikke kunne stemme to gange, og nu er det elektronisk. Hvad der sker efterfølgende, ved jeg ikke.

2. juni kl. 10:06
Manglen på kvindelige it-folk starter i folkeskolen (Version2)

Gad vide hvordan en diskussion om kønsfordelingen på lægestudiet så ud tilbage i tiden: Hvorfor vælger kvinder ikke at bliver læge? Der har sikkert være mange biologiske forklaringer på kønsforskelle, der kunne forklare, at det var et mandefag. Men nu er det et kvindefag, men det der så sikkert også nogle biologiske forklaringer på. Mon ikke vi bare skal acceptere, at vores kultur så meget mere end biologi, og den kan ændre sig - også hvad der regnes naturligt for et køn.

30. maj kl. 11:24
NIS2-aftale: Danmark får 21 måneder til at få styr på it-sikkerheden (Version2)

Der står lidt mere i pressemeddelelsen .

17. maj kl. 08:34
Ny forskning kaster lys over fejlslagen Gladsaxe-model: 'Politikerne vidste ikke, hvad de sagde ja til' (Version2)

Der var vist også det forhold, at praktikerne kunne fortælle, at de ikke mangler tegn på udsatte børn, men mandskab til at følge op på det, de allerede ved.

19. april kl. 14:55
Sociale medier koger: »MitID er en katastrofal brugeroplevelse« (Version2)

I så fald må udmeldingerne fra Digitaliseringsstyrelsen siges at være, om jeg så må sige, sparsomme. Men det gør ikke en brug af NemID mindre relevant, når man (jf. artiklen) fx kan ringe til en support ved for mange forgæves loginforsøg eller bruger ens netbank, der er sammenkoblet med NemID.

19. april kl. 08:46
Sociale medier koger: »MitID er en katastrofal brugeroplevelse« (Version2)

Vi har et system som Digitaliseringsstyrelen anser som sikkert på nuværende tidspunkt: NemID. Man går vist i meget små sko, når man ikke udnytter det system til at komme over på et nyt. Og kunne vi så ikke på et tidspunkt komme til, at det er brugerne fuldstændigt ligegyldigt, hvilket underliggende system, der er anvendt eller som man udskifter?

13. april kl. 14:18
Reformkommisionens forslag til videregående uddannelser (Version2)

Optagelsesprøver skulle reducere stress, men i praksis vil det skrue de fagspecifikke krav op. Når man skal til optagelsesprøve, så skal man i konkurrence med dem, der har klaret sig bedst i et tilsvarende gymnasiefag. Så er det ikke længere nok, at man kan score 10 i snit, men skal også være til et 12-tal i bestemte fag.

7. april kl. 12:17
Coronapasset er lukket i Danmark (Version2)

Du har ret. Pointen er gældende for smittestop og ikke coronapas-appen.

31. marts kl. 13:55
Coronapasset er lukket i Danmark (Version2)

Kan vi ikke få en uvildig undersøgelse af den app? Et er, om det har været en succes i forhold til Covid-19, og om pengene til udvikling og drift har været givet godt ud, noget andet om det er rette vej at gå ved fremtidige epidemier. Her kunne man både se på det tekniske (hvor godt man kan måle afstand, når man tager hensyn til forskellige telefoner og folks placering af deres device), sandsynligheden for at de smittede også bruger en app osv. Men man kunne også se på det adfærdsmæssige, for hvordan reagerer man, når man ikke får en alarm? Eller modsat, hvis man får mange alarmer, fordi man har stået i kø på et testcenter.

31. marts kl. 11:13
NemID-login gav adgang til fremmedes forsikringsdata: »Et klart brud på GDPR« (Version2)

Når vi oplever en hændelse som denne, giver det selvfølgelig anledning til, at vi kigger på vores processer omkring code deployment, og vi har i den forbindelse kørt en lang række kontroller for at optimere sikkerheden omkring processerne,

Sådan lyder det igen og igen, når skaden er sket. Var der ikke nogle flere virksomheder, der kunne kaste flere ressourcer ind i at forebygge frem for efterfølgende at undersøge, hvorfor det går galt?

10. marts kl. 13:41
EU-dom har lammet kæmpe cloud-omstilling i Københavns Kommune (Version2)

Københavnske politikere burde måske også komme på banen og tage stilling til, om man vil tage den økonomiske risiko, at man om nogle år kan risikere, at en cloudløsning i USA skal flyttes til en ny løsning i Europa. Et er, at man tager chancen for, at man kan lave en holdbar aftale, der tilsidesætter amerikansk lovgivning (!), men i det mindste bør politikere gøre det med åbne øjne, så man ikke skal blive overrasket, hvis penge, der skulle gå til skoler og svømmehaller, i stedet skal bruges til at omprogrammere fra services hos AWS eller Azure til en europæisk udbyder.

7. marts kl. 07:35
Efter årelang ventetid: Nye ejendomsvurderinger ramt af datafejl (Version2)

Jeg undrer mig lidt over, at man først nu har opdaget en fejl, der åbenbart optræder i 15 % af tilfældene. Er der andre datakilder, som man ikke har undersøgt, eller er det den eneste, man bare har stolet på? Der skulle have været tid nok til at lave en grundig gennemgang, når man tænker på, hvor lang tid systemet har været undervejs.

15. februar kl. 12:59
Helsingør-skoler beholder Google: Vi må leve med risici for børnenes databeskyttelse (Version2)

Hvis vi gerne vil have et alternativ til Googles undervisningsløsninger på EU-plan, så er det et godt tidspunkt. Den nye tyske regering har digitalisering som en mærkesag, og skal lave en masse fra bunden, så et initiativ til at skabe en fælles løsning kunne være en realistisk mulighed.

14. december 2021 kl. 09:44
FE melder pas: Kan ikke genskabe SMS-beskeder fra mink-sagen (Version2)

Interessant at forsvaret taler specifikt om sms'er, mens der har været omtalt en række andre beskedtjenester som fx iMessage.

7. december 2021 kl. 10:47
Elmålersagen: Fogedsagen tabt. Elmåler skiftet - vi tager en civil sag (Version2)

Nu du har fået el-måleren, så kan du vel gå til Datatilsynet som det første (du skrev tidligere, at de ikke ville behandle sagen, da der ikke var opsamlet data).

7. december 2021 kl. 10:30
Nyt dansk forskningscenter skal løse den akutte mangel på it-specialister (Version2)

Katastrofen skal afværges ved at ændre hele opfattelsen af it-faget blandt de unge. Det skal føre til en stigning på 35-40 procent i antallet af datalogistuderende ved de danske universiteter inden 2025.

Måske skulle man være lidt mindre ambitiøs og satse på at få kendskabet til uddannelserne bedre ud. Det kunne fx være ved at fortælle piger med gode matematikkundskaber, hvad de kan bruge deres faglighed til. Og andre fortællinger til andre grupper.

Generelle holdningsændringer kræver en bred og langvarig indsats, hvor man i stedet kan komme med en mere præcis kommunikation, hvis man målretter den mod det, man direkte ønsker.

24. november 2021 kl. 11:41
Algoritme skal prioritere kommunes børnesager: »Vi arbejder grundigt med at fjerne bias« (Version2)

7.000 sager om året er med et 200 dages arbejdsår 35 sager om dagen, der skal prioriteres. Er man så ikke nede i en størrelsesorden, hvor det giver mindre mening at bruge AI?

3. november 2021 kl. 09:49